Съгласно информация от МЗХ, през 2024 год. по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони (СПРЗСР 2021 – 2027 г.) ще има прием по мяркa от типа на 6.4 по ПРСР „Инвестиции за неселскостопански дейности в селските райони“ . Мярката предоставя подпомагане за инвестиции в неземеделски дейности, свързани с: Производствени дейности; Развитие на услуги във всички сектори (грижи за деца, възрастни хора, хора с увреждания, здравни услуги, счетоводство и одиторски услуги, ветеринарни дейности и услуги базирани на ИТ и др.); Развитие на занаяти.

Допустимите бенефициенти по мярката са микрофирми, регистрирани по търговския закон, земеделски стопани и занаятчии. По мярката се финансират разходи за строителство, закупуване на машини и оборудване, софтуер, за консултантски услуги за проекта и др. Допустимата левова равностойност на проекта е от 15 до 400 хил. Евро, а безвъзмездното помощ е до 50% от направените разходи.

Досегашният опит по проекти за неземеделски дейности на консултантските фирми показват, че към тях има сериозен интерес от страна на бизнеса със средни възможности – лекари и зъболекари, собственици на фирми за сервиз на автомобили и автомивки, както и отчасти на собственици на бизнес по социални услуги. Въпреки възможността и регистрирани занаятчии да предлагат проекти, техният дял е ограничен.

ПРОЕКТИ ЗА МОДЕРНИЗИРАНЕ НА ПУНКТОВЕ ЗА ЗДРАВНИ И СОЦИАЛНИ УСЛУГИ
Приоритетни са проектите за дейности според КИД – 2008: Q 85.21 “Дейности на общопрактикуващи лекари“ и Q 86.23 “Лекари по дентална медицина“. Определени предимства при подреждането на проектите за финансиране осигурява притежаването на медицинско образование и стаж в сектора, където кандидатстват проектите. Важно значение имат икономическите показатели на "здравната" фирма за последните три години - приходи от продажби, печалба и среден брой на персонала.

ПРОЕКТИ ЗА АВТОСЕРВИЗ / АВТОМИВКА ПО МЯРКА 6.4 НА С П Р З С Р (ПРСР)
За да започнете съвместна работа с „Европроекти – Русе“, трябва да решите какви точно услуги ще предлагате – ремонтни дейности и обслужване на автомобили, монтаж на гуми, измиване и др. Проучете пазара на автосервизни услуги в населеното място, както и конкурентите на територията.

Проектирането на обекта е първата стъпка при подготовката на проекта. Ако ще строите нов обект е нужно проектант да разработи строителна документация с части „Архитектура”, „Конструкции”, „ВиК”, „Електро”, „ОВК”, „Вертикална планировка”. Тази документация трябва да се съгласува с местните ВиК и ЕРП дружества, както и с общината, където ще се изгражда проекта. Ако използвате налична сграда и само закупите оборудване това не е необходимо и проектът се облекчава значително при изпълнение.

За сервиза и за автомивката можете да закупите специализирано ново оборудване за операциите, от които зависи най-много производителността на труда и качеството, като: подемници, паро- и водоструйни машини, диагностична апаратура, машини за монтаж/демонтаж и балансиране на гуми.
 
Ние от „ЕВРОПРОЕКТИ – РУСЕ“ , като управленски консултанти съдействаме на нашите партньори за реализирането на максимално ефективни инвестиции и проектни решения, на базата на добри практики и доказани модели за работа. Имаме реално осъществени и работещи успешно проекти по мярка 6.4 за автомивка, хладилна инсталация за предварителна обработка на плодове и за фотоволтаик на частен дом. Опитът ни позволява да бъдем полезни и ефективни за партньорите ни
при реализация на проектите. Познаваме реалните фактори за устойчива работа в подсекторите на неземеделските дейности. Успешният проект в нашето разбиране е този, който е получил необходимото финансиране и субсидия, а след реализацията е донесъл и максимален ефект за бизнеса!